20211006

Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

Kirándulás a Paradicsomba

Mit mutat nekünk Dante? Túravezető Nádasdy Ádám

Idén van a 700. évfordulója Dante halálának, és ez alkalom arra, hogy betekintsünk nagy művébe, az Isteni Színjátékba. Ezen az estén az új magyar fordítás alkotója, Nádasdy Ádám a könyv talán legkevésbé ismert részét, a Paradicsomot fogja bemutatni.

Fotó: Csanádi Gábor

Időpont

2021. október 6. 20:00
Ez a rendezvény sajnos már véget ért.
#irodalom #színház #Ébrenálmodók #Szellemoriásokvára

Mi a Paradicsom? Dús kert? Luxuskastély? Végtelen hómező? Csendes víztükör? Megtekintjük a mennyei Rózsát, amely egyáltalán nem virág, hanem inkább hatalmas stadion, körkörös lelátóval. Megtekintjük a kilenc égboltot és az őket forgató angyalrendeket. De, ami ennél fontosabb: megvizsgáljuk a Paradicsom erkölcsi beosztását. Kik és miért vannak ott? Justinianus, a jogász császár; Ráháb, a jerikói prostituált; Statius, a latin költő; Dávid, zsidó király és dalszerző. Miért nincsenek pápák? A középkorban mindennek volt hierarchiája – a Paradicsomnak is: minden itt lakó üdvözült, de vannak, akik még üdvözültebbek. Miért? Végül Dante segítségével megtudhatjuk: hogy néz ki Isten: jóságos öregúr? Energikus világhódító? Töviskoszorús szenvedő?

Vezetőnk maga Dante, aki szorgosan lejegyezte az ott látottakat (miközben folyton panaszkodik, hogy képtelen szavakba önteni, amit tapasztalt!). Tartsanak velünk, minden kiderül. Lelki szemeikre tegyenek napszemüveget, mert nagy a fényesség.

Nádasdy Ádám, Cseke Lilla Csenge, Bánki Mihály Dániel

A Budapesti Őszi fesztivál programja

A program a hatályos járványügyi előírások betartásával látogatható. Az aktuális információkról kérjük tájékozódjon a helyszíneken és a helyszínek weboldalain.

Helyszín

Márai Sándor Kulturális Központ   1013 Budapest, Krisztina tér 1.

Márai Sándor Kulturális Központ

1013 Budapest, Krisztina tér 1.

Kapcsolódó programok

Dante: Pokol

színház

Dante: Pokol
Monodráma Gyabronka József előadásában
A Negyedik (Dante pokla)

színház

A Negyedik (Dante pokla)
A Narratíva bemutatója
Inferno 2021

színház

zene

Inferno 2021
A NoGravity (IT) fizikai illúziószínháza