20210926

Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

Igenek és Nemek

Fehér Ferenc: Schiele & Néder Panni: Mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején?

Két rendkívüli tehetségű, jórészt külföldön élő és alkotó fiatal magyar művész munkája látható egy estén. Összeköti őket, hogy mindkettő Németországban készült és elemi erővel tematizálja az identitással, a társadalmi nemekkel, a testképpel kapcsolatos kérdésfelvetéseket. Mindezt komplex verbális és fizikai nyelvezettel.

Fotó: Pietro Jorge / Fenyvesi Lili

Időpont

2021. szeptember 26. 19:00
Ez a rendezvény sajnos már véget ért.
#színház #tánc #Egymástépítők #Welcomeculture

Fehér Ferenc: Schiele (25′)

Csontos, szögletes, csavart – a testünk egy csodálatosan megalkotott műremek, amelyet ösztönösen szeretünk és szeretnénk megmutatni. Vergődés az öröm és a fájdalom, az erotika és a halál közötti térben – Egon Schiele képei a test egzisztenciális válságát mutatják be a nagy felfordulások idején, az emberi alakot kifacsart pózokban ábrázolva. A férfi akt áll a középpontban, amely Schiele számára androgün, öngyötört és nem ritkán Krisztus szenvedésének szimbóluma a középkori Pietà-ábrázolások hagyományában. Fehér Ferenc szólója ezeket az anatómiai elidegenedéseket és töredezettségeket idézi meg, kifejezve az egyén széttagoltságát, a festőt egy bizarr jelenetbe helyezve mártírok, próféták és megváltók között.

Néder Panni: Mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején? (65′)

Az önéletrajzi előadás kiindulópontja egy Berlinben élő fiatal magyar rendezőnő, aki épp kihívással szembesül: rendeznie kell. És retteg tőle. Magyar és berlini identitásai összekuszálódnak: Mit kell/lehet/tud ő egy külföldi közönségnek prezentálni? Érdekes egyáltalán, amit mondani akar?

A kérdések önálló életre kelnek, majd burjánzanak tovább. A három előadó tizennégy nyelvet váltogatva ugrál különböző helyek, idősíkok, égető politikai-társadalmi és személyes témakörök között, majd vissza-visszatér a kiindulóponthoz. Hogyan kerül egymás mellé a bevándorlás, spenót a fogak közt, szexuális frusztrációk, családi minták és kapcsolódni vágyás?

A többszörös díjnyertes, számos fesztivált megjárt előadás asszociatív módon, humorral merül alá a globális és személyes félelmek tengerében, bizalmas utazásra hívva a nézőket.

Fehér Ferenc: Schiele

Fehér Ferenc táncos és koreográfus a magyar táncélet fiatal, külföldön alkotó művésze. Autodidakta módon olyan jellegzetes stílust fejlesztett ki, amely az utcai tánc és a harcművészet elemeit ötvözi a mindennapi mozgásnyelvvel és a hagyományos tánccal. Szólója, a „Schiele” az EISFABRIK Hannover megbízásából készült, és most a Budapesti Őszi Fesztivál keretében került bemutatásra.

Tánc: Fehér Ferenc
Zene: Fehér Ferenc
Konzultáns: Mándy Ildikó
Fények: Mándy Ildikó
Koreográfia: Fehér Ferenc és Simon Judit

Néder Panni: Mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején?

Szereplők: Bazsó Adrienn, Julia Bihl, Néder Panni
Rendező: Néder Panni
Jelmez: Susann Kotte, Sebő Rózsa, Samu Emőke

A soMermaids produkciója, 14 nyelven, az angol és német szövegek alatt magyar felirattal.

Az est harmadik részében az alkotókkal hallgathat egy beszélgetést a közönség.

Az este programja

Fehér Ferenc: Schiele (25′)
szünet
Néder Panni: Mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején? (65′)
szünet
Beszélgetés az alkotókkal (30′)

A program a hatályos járványügyi előírások betartásával látogatható. Az aktuális információkról kérjük tájékozódjon a helyszíneken és a helyszínek weboldalain.

Helyszín

Radnóti Tesla Labor   1075 Budapest, Kazinczy utca 21. II. emelet

Radnóti Tesla Labor

1075 Budapest, Kazinczy utca 21. II. emelet

Kapcsolódó programok

UTOPIA/DYSTOPIA

installáció

vizuál

UTOPIA/DYSTOPIA
Előadás, beszélgetés
Tiltott gyümölcs

workshop

Tiltott gyümölcs
Workshop felnőtteknek
Schilling és alkotótársai: Éden Panzió

színház

Schilling és alkotótársai: Éden Panzió
A Zágrábi Ifjúsági Színház (ZKM) előadása